3 STUDIETIPS FÖR BÄTTRE PLUGGANDE


Alla drömmer väl om bra betyg i alla ämnen? Om man går på högstadiet gäller det att komma in på ett gymnasium du har kollat in och om man går på gymnasiet vill man kanske läsa vidare och då krävs bra betyg (oavsett om man ska läsa vidare eller inte). Jag tycker dock inte om när man hela tiden tänker att man siktar på A. Det sätter en press på sig själv som egentligen är helt onödig. Här kommer 3 snabba studietips från mig!

- Om du har t.ex. E i ett ämne så ha inte som mål att få A i betyg. Såklart kan det vara det du siktar på i slutänden, men sätt först upp små mål som är enklare att nå. Sikta istället på att få kanske ett C och när du fått C:et kan du sikta på A. Det kommer att kännas mycket bättre när du nått dina små mål istället för att ha en längre väg till en större mål.

- En annan viktig sak är att vara nöjd. Jag har själv väldigt svårt att bli nöjd och kan sitta med samma uppgift/inlämning ett bra tag. Men tänk såhär, vill du ägna många många timmar till en uppgift som kanske inte spelar så jättestor roll i slutänden? Gör istället uppgiften effektivt och fixa de detaljer du ser direkt och anser gör skillnad för uppgiften. Du kommer hinna med mycket mer om du tänker lite såhär, men såklart ska du ändå vara nöjd!

- Något jag inte var så bra på innan men som jag har blivit bättre på är att ta pauser. Innan kunde jag sitta väldigt väldigt länge med en sak och sedan gå över till något annat ämne, utan paus. Jag tyckte det funkade ganska bra eftersom det blev en liten "nystart" när jag bytade uppgift. Dock kan man inte ta in hur mycket som helst och därför är det viktigt att ta små pauser då och då för att vila hjärnan lite och sedan kunna ta in mer. Man kan tycka att man blir mindre effektiv när man pausar, men tänk såhär: om du sitter i flera timmar och pluggar kommer du inte kunna ta in allt, men om du tar korta pauser kommer det vara mycket lättare att ta in information och du kommer lära dig mer!

Kommentarer

Populära inlägg