Au Pair Hälsoundersökning

Idag tänkte jag skriva ett nytt inlägg i min "Au Pair"-kategori som ska handla om hälsoundersökningen. För att kunna bli en au pair måste man göra en del saker, bland annat gå på en hälsoundersökning. Jag visste inte exakt hur undersökningen skulle gå till och var därför lite smånervös. I det här inlägget tänkte jag därför förklara hur det gick till så ni som ska gå på en hälsoundersökning vet vad som väntar.

När jag kommit till vårdcentralen fick jag först komma in i provtagningsrummet. Där fick jag uppge längd, väga mig och lämna urinprov. Dem tog sedan ett blodprov i armvecket (fyllde tre rör...). Jag är lite nålrädd eller snarare inte van vid nålar så det var lite obehagligt men det var bara sticket som kändes. De skulle sedan ta ett TBC-test som heter PPD för att jag inte är vaccinerad mot TBC. De stack då in en liten nål på underarmen (inte i ett blodkärl utan bara i huden) och sprutade in vätskan (tror det bara var 0,1 ml). Detta tyckte jag var mer obehagligt än blodprovet. Det kändes som att dem förde in en 8 cm lång nål långsamt precis under huden, tryckte ut vätskan och sen drog ut igen. Men det visade sig att det var en väldigt kort nål som varit på samma ställe hela tiden. Man ska sedan komma tillbaka efter 72 timmar för att läsa av testet.

Efter testerna fick jag kolla min syn genom ett traditionellt syntest (kolla på bokstäver) och ett där jag skulle säga vilken siffra som visades bland massa prickar i olika färger. Efter det fick jag komma in till doktorn. Han mätte mitt blodtryck och fyllde sedan i resultatet, mina vaccinationer och annan hälsoinformation på min blankett. Sedan var det klart för den dagen.

Mitt återbesök gick väldigt snabbt. Han kollade på min arm som inte hade fått något utslag och sa att testet visade negativt, vilket var positivt. Det betydde att jag inte haft TBC och att jag inte är vaccinerad. Han fyllde i det sista på blanketten och sedan var det klart. Skönt att ha det avcheckat!

Om det är något ni undrar över kring hälsoundersökningen eller något annat au pair-relaterat är det såklart fritt fram att fråga mig :)

Kommentarer

 1. Ja, det är en fin känsla! Och även tanken på att denna familj kommer (troligtvis) få en stor betydelse i ens liv. Och att få se barnen växa och få vara en del av det. Så fantastiskt!

  När ska du åka iväg? :)

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Håller helt med dig. Jag åker den 1 augusti :)

   Radera
 2. Hej! Hur bokade du hälsoundersökningen? Förklarade du att du ska åka som au pair eller sa du bara att du ville ha en allmänläkarundersökning? Jag ska boka min undersökning snart och är lite osäker på vad jag ska säga till vårdcentralen haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa! Jag har svarat på din fråga i ett eget inlägg :)

   Radera
 3. Heej! Jag ska åka som au-pair och undrar lite. Får organisationen tillgång till hela journalen eller bara det man testar hos läkaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Clara! Så kul att du ska åka som au pair :) Jag är 99 % säker på att au pair-organisationen bara får tillgång till det som man testar hos läkaren/läkaren fyller i på pappret (vaccin, syn, hörsel osv). Sen behöver man också fylla i lite hälsoinformation i ansökan, men de bör inte få reda på något mer än du ser eller ger dem tillgång till. Undrar du något mer får du gärna höra av dig igen :) Lycka till!

   Radera
 4. Hej jag ska åka som au pair till hösten och har en hälsoundersökning, undrar hur de går till när läkaren fyller i blanketten, säger ma bara vad som stämmer ellee kollar dom ens journal?

  Tacksam för svar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Förlåt att jag inte sett detta förrän nu... Jag har för mig att vissa saker skriver dem in från ens journal medan andra saker får man själv svara på. Hoppas det löser sig! Hör bara av dig igen om det är något mer du undrar över :) Och stort lycka till inför ditt au pair äventyr!!

   Radera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att lämna en kommentar! :)

Populära inlägg