Hur vet man om rematch är rätt val?

Borde jag gå in i rematch? Är rematch rätt väg för mig att gå? Är mina anledningar tillräckliga för att gå in i rematch? Kommer jag hitta en ny värdfamilj? Hur kommer min nuvarande värdfamilj reagera på att jag vill gå in i rematch?

Dessa är flera frågor som jag tror många au pairer ställt sig själv iallafall någon gång. I slutet av förra året beslutade jag mig för att gå in i rematch. Det var absolut inget lätt beslut och jag funderade på det väldigt länge och försökte få det att funka ett långt tag, men kom till slut fram till att rematch var det rätta för mig. I detta inlägget tänkte jag skriva några punkter som förhoppningsvis kan vägvisa dig till om rematch är rätt väg för dig att gå.

Jag börjar med några saker som du bör göra eller fundera över när du känner att något inte är så bra.


DISKUTERA MED DINA VÄRDFÖRÄLDRAR

Det första steget tycker jag är att prata med dina värdföräldrar om problemet eller problemen. Beroende på vad det är tror jag det är olika svårt att ta tag i det och prata med värdföräldrarna om det. Men jag tycker att detta bör göras så snabbt som möjligt. Om du känner att något inte riktigt funkar i början eller du undrar över något, ta upp det direkt med dem så att ni förhoppningsvis kan komma fram till en gemensam lösning.


SAMMANFATTA VAD DET ÄR SOM KÄNNS DÅLIGT

Genom att skriva ner på ett papper eller i ett dokument vad det är du tycker känns dåligt får du en bättre överblick över vad det är du inte tycker funkar och kanske på så sätt också kan komma på olika lösningar. Detta kan också vara bra att göra innan du pratar med dina värdföräldrar för att ha som stöd till er diskussion.


PRATA MED ANDRA AU PAIRER

Ett bra tips är att prata med dina au pair kompisar angående vad som känns jobbigt. Det kan lätt bli så att om man inte pratar om problemen med någon annan kanske man gör dem mindre allvarliga än de är. Eftersom du kanske vant dig vid vissa rutiner reagerar du nog inte på samma sätt som någon "utomstående". Det kan också vara så att du gör problemen större än de är. Det du tycker är jobbigt kanske är ett väldigt vanligt problem och därför kan det hjälpa att prata med andra au pairer som kanske gått igenom samma sak och har tips på hur det kan lösas.


PRATA MED DIN LCC

En sak jag själv drog ut på var att prata med min LCC. Jag skulle vilja tipsa er om att ta upp det med LCCn tidigt för att på så sätt kunna hjälpas åt att lösa problemen. Min LCC var väldigt stöttande och förstående och hjälpte mig väldigt mycket. Så desto tidigare du pratar med din LCC, desto bättre skulle jag säga.Nedan har jag skrivit tre frågor du kan ställa dig själv om det fortfarande inte känns bra efter du gjort punkterna ovan.


NJUTER DU AV TIDEN ELLER STÅR DU BARA UT?

Även om det är ett jobb och vissa dagar är väldigt tuffa, så ska du ju ändå ha kul största delen av tiden och njuta av din tid utomlands. Om du känner att du mer "står ut" så tycker jag det är ett negativt tecken.


KÄNNER DU DIG HEMMA MED DIN VÄRDFAMILJ?

Det är väldigt viktigt att du känner dig hemma med värdfamiljen. Om du inte gör det blir allt så mycket svårare och det blir också mycket jobbigare att prata med dina värdföräldrar om saker.


VAD ÄR DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA?

Om du går in i rematch så kommer du förhoppningsvis hitta en ny värdfamilj, men om du inte hittar en ny värdfamilj så är det värsta som kan hända att du behöver åka hem. När du tänker på det sättet kan du också välja mellan två alternativ. Stannar du hellre i din nuvarande värdfamilj även om du inte trivs eller vill du hellre försöka hitta en ny värdfamilj med risken att du måste åka hem? Risken att behöva åka hem kanske inte är så dålig som det kan framstå. Du kanske hellre är hemma med familj och vänner än att vara kvar där du inte trivs.Hoppas detta inlägg kunde hjälpa dig som går i tankarna om rematch är rätt utväg för dig. Om ni har några frågor kring rematch så är det som vanligt bara att kontakta mig via mail eller lämna en kommentar.

Kommentarer

Populära inlägg